POPŻ PODPROGRAM 2020 – EFEKTY

Stowarzyszenie „Aktywni” z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 38 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

● 1,61962 tony żywności;

● 102 paczki żywnościowe;

● 0 posiłków;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 28 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • żywieniowo dietetycznych – 2 spotkania dla 28 uczestników
  • kulinarnych – 1 spotkanie dla 12 uczestników
  • niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 16 uczestników